Jump to content

Nemsokára indul a Tour de Hongrie

2019. 06. 11. 19:49

Siófok belvárosában, látványos körpályán rendezik meg június 11-én kedden a legnagyobb magyar kerékpárverseny, a 40. Tour de Hongrie prológját. A Nemzetközi Kerékpáros Szövetség (UCI) Europe Tour sorozatában szereplő, elsőkategóriás nemzetközi országúti kerékpárverseny 133 fős mezőnye hat nap alatt 890 kilométert tesz meg a június 16-i székesfehérvári befutóig, az eseményekről több mint 150 országban számolnak be a televíziós csatornák.

Minden idők legerősebb mezőnye, tizenkilenc csapat 133 kerékpárosa sorakozik majd fel a siófoki rajtnál, ahol egyéni időfutam keretében mérik össze az erejüket. A táv 4 kilométer, ez a látványos versenyszám arra szolgál, hogy bemutassa a teljes mezőnyt, emellett gazdára találjon a Tour de Hongrie sárga trikója is, amelyet az összetettben élen álló kerékpáros viselhet majd.

A prológ különlegessége lesz, hogy a sportág egyik világklasszisa, a kétszeres Giro d’Italia-győztes olasz Ivan Basso futja majd az első kört az időfutam pályáján!

2018-ra magasabb szintre került a verseny besorolása, s a résztvevők erőssége ebben az évben újra felülmúl minden korábbit: a prokontinentális csapatok közül négy is eljön hozzánk, természetesen ott lesz a siófoki rajtnál a címvédő Manuel Belletti együttese, az olasz Androni Giocattoli-Sidermec, érkezik egy másik olasz „prokonti” klub, a Neri Sottoli-Selle Italia-KTM, visszatér a 2016-os Tour de Hongrie-győztes észt Mihkel Raim klubja, az Israel Cycling Academy, no és először indul magyarországi versenyen a francia Cofidis csapata.

A négy klub erősségét jelzi, hogy viszonylag gyakran lehetőséget kapnak a világ legnagyobb versenyein is: a Cofidis nevét minden kerékpáros szurkoló ismeri, nélküle tulajdonképpen „nincs” Tour de France, az Androni és a Neri Sottoli rendszeres résztvevője a Giro d’Italiának, de az Israel Cycling Academy is részt vehetett a két legutóbbi Olasz Körversenyen. 

Ami a magyarokat illeti, ebben az évben két magyar csapatért – a kontinentális bejegyzésű Pannon Cycling Team és a magyar országúti válogatott hét-hét versenyzőjéért, továbbá három külföldi csapatban szereplő egy-egy magyar kerékpárosért szoríthatunk a rendkívül erős nemzetközi mezőnyben.

A lengyel CCC Development Team színeiben Valter Attila, a Kométa Cycling Team csapatában Dina Márton, a Differdange-GeBa sorában Rózsa Balázs indul, de ideális esetben a tizenhét magyar indulóhoz csatlakozik még a székely csapat néhány menője: a paralimpiai bajnok Novák Károly vezette csíkszeredai profi csapat, a Team Novák Pótsa András Péter, Balzsi Lóránt, László Péter, Novák Károly, Szilágyi Róbert és Török Szilárd személyében akár hat székely bringást is indíthat a Magyar Körversenyen.

A Tour de Hongrie prológ VIP-futam június 11-én kedden 13:30-kor rajtol, az ünnepélyes csapatbemutató 14:20-kor kezdődik a Víztoronynál, a prológ első indulója, Ivan Basso 15:20 órakor rajtol a torony tövéből, de déltől kezdődően más kerékpáros programokkal is találkozhatnak a Balaton parti városban.

(Forrás: bikemag.hu / fotó: pixabay.com)