Jump to content

Így védd a fejed, ha bringázol

2016. 05. 30. 10:02

Bár egyesek szerint a sisakosok gyakrabban szenvednek-e balesetet, azt még a legelvetemültebb sisakellenzők sem tagadják, hogy ha baj van, akkor nagyon jó, ha védi valami a fejünket.

 

 

Az alábbi összeállítás a sisakválasztáshoz ad néhány támpontot.

Valószínűleg nem árulok el újdonságot, ha azt írom, hogy a sisakválasztás pénztárcafüggő döntés. De mégis miben különbözik az olcsó bringás sisak a drágábbtól, ha az Európai Unióban mindkettőre azonos előírások vonatkoznak?

Ahogy haladunk egyre felfelé az árkategóriákban, egyre könnyebb, jobban szellőző, egyszerűbben állítható, kényelmesebb és néhány kirívó esetben biztonságosabb sisakot választhatunk. Az árat természetesen mint mindenhol, a sisakpiacon is befolyásolja az, hogy milyen tradíciókkal rendelkezik egy adott márka, illetve viselik-e az kiszemelt modellt profi sportolók.

Milyen méretűt válasszunk?

Az árnál azonban sokkal fontosabb, hogy célunknak megfelelő sisakot válasszunk. Az elmúlt húsz évben a sisakpiac is erősen szegmentált lett, aminek elsődleges oka nyilván az eladások növelése volt, de végső soron mi, vásárlók is profitáltunk a dologból. Nem kell többé a városi bringásnak olyan sisakot hordania, mint amilyet a Tour de France-on használnak, és a sportcélú bringásnak sem kell kompromisszumot kötnie, ha fejvédőt választ.

Szabványok, előírások: erre figyelj!

Minden Európai Uniós tagállam, így Magyarország is tagja az Európai Szabványügyi Bizottságnak (CEN). Ez a szervezet 1997-ben dolgozta ki az EN1078-as szabványt. A minősítés eléréséhez a sisakoknak a különböző felületeken végzett tesztek során átlagosan minimum 81, maximum 154 joule energiát kell elnyelniük. Érdemes azonban nyitott szemmel járnunk, mert az EN1078 előtt már létezett egy jóval szigorúbb szabvány, a Snell B-90 vagy 95. Ezek többféle felületen vizsgálják az ütközést, és jóval magasabb (330-360 joule) energiaelnyelést várnak el. Ezeket a szigorúbb szabványokat azonban csak kevés sisak teljesíti, mivel nem kötelezi semmi a gyártókat rá.