Jump to content

Dimension Data for Qhubeka

2018. 06. 25. 12:34

A kerékpársport rajongóinak aligha kell említeni, melyik megasztár köré (is) épül a Dimension Data: a harminc(!) Tour de France-szakaszgyőzelemmel (no és még tizenöt Giro d’Italia- és három Vuelta a Espana-etapsikerrel), 146 profi diadallal büszkélkedő brit világbajnok, Mark Cavendish az első afrikai World Tour-csapat vezéralakja.

A Team Dimension Data – korábbi nevén MTN-Qhubeka – az afrikai kontinens első profi csapataként történelmet írt: mindhárom nagy körversenyen rajthoz állt. A klub korábban is nagy hangsúlyt fektetett az utánpótlás-nevelésre, s 2015 végén döntött úgy, hogy nem folytatja a közös munkát a World Cycling Centre afrikai részlegével (WCAA), hanem saját kezébe veszi a fiatalok sorsát.

Olaszországi központtal létrehozta a Dimension Data for Qhubeka kontinentális sorát, amelyben 2018-ban hét afrikai, egy új-zélandi és négy olasz bringás bontogatja szárnyait, köztük a dél-afrikaiak egyik nagy tehetsége, az U23-as nemzeti bajnok (mind időfutamban, mind a mezőnyversenyben), Afrika-bajnoki ezüstérmes Stefan De Bod.

„Mindig is az volt a célunk, hogy legyen egy saját fiókcsapatunk. A terveink, amelyekért küzdünk nem változtak, annyi afrikai versenyzőt szeretnénk magasabb szintre juttatni, amennyit csak lehet” – mondta 2016 elején Douglas Ryder, a Dimension Data családjának feje. A terv megvalósításához olasz, francia és belga versenyek, illetve az afrikai erőpróbák mellett más európai helyszíneken is szívesen gyűjtik a tapasztalatokat, így jelentkeztek már 2016-ban is a Magyar Körversenyre. Már a rajtlista is elkészült, amelyen a 163-as rajtszámmal szereplő Keagan Gridlestone az olaszországi Coppa dela Pace versenyén szenvedett súlyos koponyasérülést. Napokig kómában feküdt, az életéért aggódott az egész kerékpársport. Keagan végül szerencsére felépült (hosszú kihagyás után 2018 januárjában már Új-Zélandon versenyzett), ám a Dimension Data for Qhubeka visszalépett a Tour de Hongrie indulástól.

(Forrás: bikemag.hu / fotó: bikemag.hu)