Jump to content

Újabb hírek az olasz versenyről

2019. 05. 31. 01:57

A 18. szakaszon a nap szökését egy kerékpárhossz híján majdnem utolérte a mezőny, így a győzelemnek a szökésből Damiano Cima örülhetett. A második helyen célba érő Ackermann dühében majdnem letörte a kormányát miközben megszerezte a legjobb sprinternek járó trikót.

A Giro d’Italia 18. szakaszán volt a sprinterek utolsó lehetősége arra, hogy szakaszt nyerjenek, illetve pontokat szerezzenek a sprinttrikóhoz. Mindösszesen két sprinter maradt versenyben, akik esélyesek voltak a legjobb sprinter címre, ezért Pascal Ackermann (Bora-Hansgrohe) és Arnaud Démare (Groupama-FDJ) küzdelme volt várható. Az utóbbinak mindösszesen annyi dolga lett volna, hogy begurul a célba német ellenfele mögött, és ezzel már végérvényesen megszerezte volna a sprintrikót.

A 220 km-es szakasz túl sok szintet nem tartalmazott, sőt a pálya nagyrészt lejtett, így várható módon az összetettben érdekelt versenyzők és a csapataik a mai napot pihenésre használták fel. Hamar kialakult a nap szökése, melyben három versenyző vett részt, név szerint Nico Denz (AG2R la Mondiale), Mirco Maestri (Bardiani CSF) és Damiano Cima (Nippo-Vini Fantini-Faizane) alkotta a triót. A szökés előnye a 6 percet is elérte, de a célhoz közeledve vészesen elkezdett fogyatkozni. 10 km-rel a cél előtt már kérdéses volt, hogy hazaérnek-e a szökevények mikor az előnyük már alig több mint egy perc volt. Végül Damiano Cima egy hajszállal, de hazaért a mezőny előtt, a két társát bekebelezte a mezőnyt, Cima mögött közvetlenül Ackermann ért célba, Démare pedig rosszul helyezkedett a hajrán és csak a nyolcadik helyet szerezte meg, mellyel elvesztette a legjobb sprinternek járó trikót. Az esete pikantériája, hogy Ackermann dühében majdnem szétverte a kormányát, miközben gyakorlatilag megnyerte a sprintrikót, mindösszesen csak annyi a dolga, hogy eljusson Veronába.
Az összetettben változás nem történt, Carapaz őrzi a rózsaszín trikót.

Giro d’Italia 18. szakasz eredménye:

1 Damiano Cima (Ita) Nippo-Vini Fantini-Faizane 4:56:04  
2 Pascal Ackermann (Ger) Bora-Hansgrohe    
3 Simone Consonni (Ita) UAE Team Emirates    
4 Florian Senechal (Fra) Deceuninck-QuickStep    
5 Ryan Gibbons (RSA) Dimension Data    
6 Manuel Belletti (Ita) Androni Giocattoli-Sidermec    
7 Davide Cimolai (Ita) Israel Cycling Academy    
8 Arnaud Demare (Fra) Groupama-FDJ    
9 Sean Bennett (USA) EF Education First    
10 Mirco Maestri (Ita) Bardiani CSF    

Összetett állás:

1 Richard Carapaz (Ecu) Movistar Team 79:44:22  
2 Vincenzo Nibali (Ita) Bahrain-Merida 0:01:54  
3 Primoz Roglic (Slo) Team Jumbo-Visma 0:02:16  
4 Mikel Landa (Spa) Movistar Team 0:03:03  
5 Bauke Mollema (Ned) Trek-Segafredo 0:05:07  
6 Miguel Angel Lopez (Col) Astana Pro Team 0:06:17  
7 Rafal Majka (Pol) Bora-Hansgrohe 0:06:48  
8 Simon Yates (GBr) Mitchelton-Scott 0:07:13  
9 Pavel Sivakov (Rus) Team Ineos 0:08:21  
10 Davide Formolo (Ita) Bora-Hansgrohe 0:08:59
(Forrás: bikemag.hu / fotó: pixabay.com)