Jump to content

Ibai Salas versenyezhet

2019. 10. 25. 06:29

A bíróság semmissé nyilvánította Ibai Salas büntetését, melyet azzal indokolt, hogy a biológiai útlevél nem bizonyítja, hogy a versenyző valamilyen tiltott szert szedett.

Ibai Salas-t tavaly októberben 3 év 9 hónapra tiltotta el a spanyol doppingellenes ügynökség az alapján, hogy a versenyző biológia útleveléhez képest eltérések voltak a tőle vett mintában. Ez az ítélet egyértelműen a 27 éves versenyző pályafutásának végét jelentette volna, de Salas nem adta fel, hogy bizonyítsa ártatlanságát és bírósághoz fordult. A bíróság most februárban viszont kimondta, hogy a biológia útlevél nem elegendő bizonyíték arra, hogy a versenyző tiltott szereket használt, így semmissé nyilvánította az eltiltást. A helyzet pikantériája még, hogy Salas annak a pro-kontinentális BH Burgos-nak volt a tagja, amit csapatszinten is eltiltott az UCI 21 napra Salas és David Belda doppingügye miatt (azóta ez az eltiltás már lejárt).

A tavalyi Froome-ügy után érdekes kérdés, hogy úgy látszik, nem működik megfelelően a rendszer, vagy az a helyzet, hogy vannak jogi kiskapuk, amikkel meg lehet úszni az eltiltást, vagy eddig olyan versenyzőket is eltiltottak, akiket valójában nem lehetett volna…

(Forrás: bikemag.hu / fotó: pixabay.com)