Jump to content

Kisgyerekkel bringázni

2016. 05. 02. 12:00

Sportos és szabadidőt aktívan, a természetben eltölteni szerető párok szülővé válásával talán némi átszervezéssel és az eszközpark növelésével nem kell lemondani a kiemelkedő népszerűségnek örvendő bringázásról. Már csak a gyereke(ke)t kell valahova elhelyezni.

A legegyszerűbb és gyakran látható megoldás, a csomagtartó helyére, a vázra szerelhető, magas háttámlájú gyermekülés. Ezek a láb védelmét is szolgálják. A kicsit dupla csatos biztonsági övvel lehet bekötni, a lábfejet is lehet rögzíteni. Biztonságos, jó megoldás. Válasszunk olyat, amelyen a biztonsági öv valóban több ponton véd, ám ki és bekapcsolása – számunkra és nem a gyermeknek – egyszerű. kényelmes a bélelt darab. Használtam és nehezen szoktam meg, hogy nem láthatom a gyereket, zavart a beszélgetésben, hogy mögöttem van. Amíg hárman voltunk, „közrefogtuk”, az ment elől, aki a gyereket vitte.

A fentiek kiküszöbölésére tökéletes megoldás az előre helyezhető gyerekülés. Egyúttal növeli esélyét a többgyerekes családok együtt bringázásához.

Kicsit nagyobbaknak ajánlható ez az ülés vázára erősíthető megoldás. Itt a gyermek maga is azt érezheti, hogy aktívan részese a biciklizésnek. Ám biztonsági övek nélkül csak kifejezetten nagy odafigyelés mellett ajánlott.

A bringautánfutó nagyon praktikus megoldás. Akár két gyermek szállítására is alkalmas. A vázhoz kell erősíteni. Használjunk magasított zászlót. Volt szerencsém hozzá, mert gyakran szállítottam egyedül a három kölköt. Javaslom, hogy aki először használja, menjen egy próbakört még utasok nélkül. Ugyanis nagyon szokatlan. A normál bringázáshoz képest kalkulálni kell azzal az aprócskatulajdonsággal, hogy szélesebbé válik a jármű, amit a bringán ülve kevésbé érzékelünk. Gyakoroljuk egy kicsit a kanyarodási technikát, nagyobb ívben tudunk befordulni. És bizony emelkedőn, amikor már a kicsik is benne ülnek, számolni kell a súllyal, amit húzunk. Emellett nagyszerű, pillanatok alatt kedvelt lesz. Ráadásul létezik olyan fejlesztés is, amely nem aktív állapotában babakocsiként is használható, megkönnyítve ezzel a nyaralás amúgy sem csomagszerény állapotát. Sőt, találunk összecsukható példányt is.

Amikor már nagyobbak a gyermekek, ám azt gondoljuk, hogy a tervezett úti cél saját kerékpárral még megterhelő lenne számukra, választhatjuk a másodlagos bringát. Ez a fő kerékpárhoz erősítve eggyé válik azzal, miközben a potyautasnak is pedálozik, aktív részese a haladásnak.

A gyerekülésekbe általában 18-22 kg súlyig szabályos, az utolsó lehetőség kivételével. Mindig legyen bukósisak a gyereken. A többi már csak rajtunk múlik, kiváló családi program.

(főfotó: whatabikecando.com)