Jump to content

Ezt ajánljuk öltözetnek

2021. 08. 01. 06:25

A gravel kerékpározás fénykorát éli, ennek köszönhetően egyre jobb bringákkal, felszerelésekkel vághatunk neki az útnak. Szerencsénkre a ruházat mint a kerékpározás élményét erősen befolyásoló tényező sem maradt ki a fejlesztésből, például a világ egyik legismertebb kerékpáros ruházati márkája a Castelli kifejezetten a gravel bringások igényeinek megfelelő kollekcióval jelent meg a piacon Unlimited néven. Az elnevezés beszédes, az Unlimited kollekció ruhadarabjai nem ismernek határokat, földúton, terepen vagy országúton is maximálisan megállják a helyüket.

Egyértelműen kijelenthető, hogy az elmúlt időszakban a gravel kerékpározás népszerűsége óriási mértékben növekedett, senki nem hitte volna 10 évvel ezelőtt, hogy ennyi koskormányos túrabringákat fogunk látni országúton, mezőn, erdőben, mindenhol, ennyire népszerű lesz az “egy kerékpár mindenhova” kategória. Bár jobban belegondolva a kerékpározás történelme és az első országúti versenyek is így indultak, ezenfelül a gyártók annyiféle kerékpár kategóriát hoztak létre az elmúlt 2 évtizedben és mindent annyira elkezdtek túlbonyolítani, hogy már az egyszerűségre vágytak az emberek, amit gravel bringákban találtak meg.

A gravel kerékpározás felfutásával és a piac növekedésével a gyártók is jobban ráálltak ehhez a felhasználási területhez tartozó eszközök, felszerelések, ruházatok fejlesztésére, hiszen az “új” kerékpározási forma más igényeket támaszt. Például ruházat terén a világ egyik legismertebb, legnagyobb kerékpáros ruházat gyártója, a Castelli felismerte, hogy egy gravel bringásnak nem feltétlenül arra a ruházatra van szüksége, mint egy országútisnak vagy montisnak, hanem számukra, az ő speciális igényüknek megfelelő ruházatot érdemes tervezni, hiába hasonlóak a felhasználási területek mégis másmilyen ruházat az optimális oda. Például egy a végletekig vékonyított, aero országúti ruha nem biztos, hogy túl tartós lesz terepen és nem is biztos, hogy annyi dolgot el tudunk vinni a zsebeiben, mint amire egy gravel túra alatt szükségünk lenne.

Funkció, kényelem, dizájn, ez a három legfontosabb dolog, ami az Unlimited rövid ujjú mezt jellemzi. Az anyagát úgy választotta meg a Castelli, hogy tartósabb legyen, mint egy országúti mezé, ellenálljon a fák leveleinek, ágainak, hiszen gravel felhasználás közben bármikor előfordulhat, hogy találkozunk ezekkel és nem lenne jó, ha első használatkor kibolyhosodna vagy kiszakadna a mezünk. Természetesen a Castellitől megszokott minőséget kapjuk szellőzés terén is, az anyaga gyorsan elvezeti az izzadságot a testünkről, így nem kell nedvességben tocsognunk egy meleg nyári napon. A varrás is a kényelmet szolgálja, sehol nem találunk a mezen olyan varrást, mely éles lenne és kidörzsölhetne minket.

A zsebek is maximálisan a funkcionalitás jegyében lettek tervezve, a három hátsó zseb mellett egy cipzárosat is találunk, amibe a kulcsunkat vagy a fontosabb kis méretű tárgyainkat tudjuk tenni.

(Forrás: bikemag.hu / fotó: pixabay.com)