Jump to content

V4 kerékpárverseny - Vb-re és olimpiára is lehet pontokat szerezni

2017. 04. 17. 10:49


Világbajnoki és olimpiai kvalifikációs pontokat is szerezhetnek az indulók a V4 kerékpárversenyen, amelynek magyar szakaszát jövő szombaton rendezik.

Az esemény sajtótájékoztatóján Sándor Benedek, a Magyar Kerékpáros Szövetség elnöke hangsúlyozta, a viadal az év egyik kiemelt rendezvénye lesz.
    
"A kerékpársport az egyetlen sportág, amely egyben közlekedési forma, technikai sport, szabadidősport, egyéni és csapatsport is" - mondta. Kifejtette, a nemzetközi szövetség (UCI) naptárában szereplő, 1.2-es kiemelésű viadal fontos, hiszen a versenyzők a vb-re és az olimpiára kvalifikáló pontokat is gyűjthetnek.
    
Törzsök Zsolt főszervező hangsúlyozta, az eddigieknél több résztvevő, 27 csapatból mintegy 160 versenyző indul.
    
"Ekkora mezőny még nem tekert együtt kiemelt kategóriás, UCI-versenynaptárban szereplő viadalon Magyarországon" - közölte, hozzátéve, azért nem emeltek kategóriát, mert akkor nem indulhatna a teljes magyar élmezőny.

Kitért rá, két korábbi profi, a vb-ezüstérmes Bodrogi László és a belga Nico Mattan lesznek a viadal díszvendégei. Mint mondta, a Tour de France történetének eddigi egyetlen magyar szakasz-dobogóját elérő Bodrogi - aki pályafutása végén francia színekben indult - az elmúlt évtizedben nem volt hivatalos látogatáson Magyarországon.
    
A sajtótájékoztatón elhangzott, az ötödik alkalommal sorra kerülő viadalon Budapestről, a Westend City Center főbejáratától rajtol a mezőny. A 173,7 kilométeres táv során a versenyzők érintik többek között Budakeszit, Telkit, Zsámbékot, Bicskét, Zircet és Cseszneket, mielőtt - a tavalyihoz hasonlóan - a Pannonhalmi Bencés Főapátság előtt célba érkeznek a helyenként 15 százalékos emelkedő után.
    
A viadal másnap Szlovákiában folytatódik, míg a cseh, valamint a záró lengyel versenyre az eddigiektől eltérően ősszel, szeptember 16-án és 17-én kerül sor.
    
Lázár András Máté, a V4 nemzetközi koordinátora kiemelte, júliusban egy évre Magyarország veszi át a V4 elnökségét.
    
"Az elmúlt években egyre nőtt a fontossága, jelentősége ennek a politikai összefogásnak, amely nagyban hozzájárul ahhoz, hogy a Közép-európai érdekek az európai döntéshozatalban megjelenjenek" - szögezte le. Hozzátette, nemcsak a politikai, hanem civil, kulturális eseményekre is sor kerül a négy ország együttműködésének jegyében, így jövő nyáron az elnökség ideje alatt kiemelt rendezvény lesz a V4 kerékpárverseny is.

(Forrás: mti.hu; kép:google)