Jump to content

Strade Bianche 2018

2018. 03. 06. 12:05

Ahogyan azt az elmúlt napok információi alapján sejteni lehetett, az időjárási körülmények látványos és emlékezetes versennyé tették az idei Strade Bianchét, Az egyáltalán nem fehér, sokkal inkább sáros utakon a belga tehetség, Tiesj Benoot (Lotto-Soudal) végre beválthatta az évek óta hozzá fűzött reményeket. 

184 kilométer (ebből 63 kilométernyi kavicsos útszakasz)  várt a mezőnyre szombat délután az utóbbi évek egyik legkedveltebb tavaszi egynapos versenyén. Az elit mezőnyből gyakorlatilag mindenki jelen volt, aki egy ilyen típusú versenyen számít. Előzetesen Michał Kwiatkowski (Team Sky), a tavalyi győztes és Peter Sagan (Bora-hansgrohe) kapták a legalacsonyabb oddszokat, de amióta sejteni lehetett, hogy esős-sáros versenyre lehet számítani, egyre többet emlegették az esélyesek közt a jelenlegi regnáló (összességében háromszoros) cyclocross világbajnok Wout Van Aert (Veranda’s Willems Crelan) nevét.

Ha máshonnan nem is, legalább is a Párizs-Roubaix révén tudhatjuk jól, hogy az esős-sáros verseny kiváló alkalom a sportág heroizmusát megmutatni. Az idei Strade Bianche kapcsán is minden bizonnyal még hosszú ideig keringenek  majd a neten a felismerhetetlenségig bepiszkolódott és eltorzult arcokról készült fotók, és valószínűleg az egyik legikonikusabb lesz közöttük az  a Van Aertről készült felvétel, ahol az arcra ragadt sár között a könnyek nyoma látszódik.

 

A valódi verseny végül kb 55-50 kilométerrel  a cél előtt kezdődött, amikor az alábbi szökevény-, vagy talán ilyen helyzetben inkább érdemesebb úgy mondani, hogy vezércsoport képződött meg: Michał Kwiatkowski, Alejandro Valverde (Movistar), Jose Joaquin Rojas (Movistar),  Wout Van Aert , Stefan Kung (BMC), Pierre Latour (AG2R), Valentin Madouas (FDJ), Daniel Oss (Bora-hansgrohe), Rob Power (Mitchelton-Scott), Soren Kragh Andersen (Sunweb).

Nem sokkal később Romain Bardet (AG2R) is felküzdötte magát az élen haladókhoz, majd lendületből támadásba is lendült. A francia összetett menő életében először vett részt a versenyen, de rögtön az egyik főszereplővé vált.

A cél előtt kb 45-42 kilométerrel állt össze végül a Romain Bardet és Wout Van Aert alkotta duó, előnyük is nagyjából 40-45 mp körül mozgott. Nyerő párosnak tűntek, ám az utolsó kavicsos szektorban Tiesj Benoot (Lotto-Soudal) kivált az őket közvetlen üldöző trióból, majd sikerrel felzárkózott hozzájuk, sőt, nem sokkal később le is rázta őket.

Fordult tehát a kocka, most Bardet-ék üldözték Benoot, nem sok sikerrel. A Lotto-Soudal versenyzője végül több mint fél perces előnnyel érkezett Sienába, ahol az utolsó, meredek emelkedőt is jól vette. Óvatosan, lassítva fordult be az utolsó kanyaron a nedves úton – a később érkező versenyzők mozdulatain is látszott, az útvonal igencsak necces pontjáról volt szó -, hogy aztán végül élete első profi győzelmét aratva guruljon át a célvonalon.

(Forrás: bikemag.hu)