Jump to content

Büszkeség: Vas Kata Blanka

2020. 12. 01. 01:52

Élete legjobb cyclo-cross világkupa futamát érte el a női elit kategóriában Vas Kata Blanka, aki a szakági világkupa első fordulójában a szenzációs negyedik helyen végzett. A csehországi Taborban nagyon régóta rendeznek cross világkupát, ez a keleti régió egyetlen ilyen jelentős cross futama. A versenyzőknek extra kihívás is társult a technikás pályához, a mezőny nagy része tegnap még Tabortól 1100 km-re, Belgiumban versenyzett és vállalniuk kellett a hosszú transzfert keresztül az éjszakán.

Blanka kihagyta a belgiumi futamot és teljes egészében a világkupára koncentrált, mely jó döntésnek bizonyult. Rögtön a rajt után, még az aszfaltos részen egy nagyobb bukással indult a futam, Blanka szerencsére ki tudta kerülni, így az állva maradt első 15 bringás között haladt. De nem sokáig! A kör felétől kezdve hihetetlen magabiztossággal kezdte előzgetni az előtte lévőket és feljött az ötödik pozícióba a legnagyobb nevek mögé. Egyetlen pici hibát ejtett, a lépcsőzésnél megcsúszott a lába és elhasalt, de hamar felpattant és máris visszatért az élen tekerők közé. 

A második körben még jobban előre került, megilletődöttségnek nyoma sem volt, ahogyan a mindössze 19 esztendős magyar bajnok kerülgette a sportág legnagyobb sztárjait. A második körben nagyrészben a harmadik pozícióban tekert. 

A hatkörös versenyben aztán a harmadik körben változott nagyot a verseny képe. A tegnapi napon is győzedelmeskedő holland Lucinda Brand váltott tempót, vele csak a világbajnoki mezben tekerő Alvarado tudott elmenni (egy darabig). Blanka egy ideig egyedül üldözte őket, majd felzárkózott hozzá még két holland, Betsema és Worst. A harmadik kör végén az első ötben tehát a jelenlegi négy legjobb holland és a mi lányunk tekert! Ez volt egyébként a verseny legggyorsabb köre, Brand fél perccel ment jobbat, mint amilyen például a kezdő kör volt.

A negyedik kör végére Brand növelni tudta előnyét, mintegy 13 másodpercre Alvaradoval szemben, Blankáék triója fél percre jött. Az ötödik körben Blanka néhány másodperc hátrányba került Worst és Betsema mögött, de még innen sem tűnt lehetetlennek a dobogós helyezés. A kör végére Brand előnye tovább nőtt 22 másodpercre.  Érezhető volt, innen még nincs vége!

Az utolsó körben Brand nem hibázott, magabiztosan nyerte meg a futamot, így duplázott ezen a hétvégén. Blanka viszont visszazárkózott a bronzéremért harcoló csoporthoz és innen úgy küzdött tovább, mint egy tigris!

Átvette a vezetést és az utolsó kör második felét nagyon megnehezítette a két hollandnak. Worst leszakadt, Blanka hátra sem nézett, csak vitte a tempót. Betsema is szenvedett mögött, többször is megúszott. A végén aztán sprint döntött a bronzról, amiben a rutinosabb Betsema lesprintelte Blankát, akinek azonban ennek ellenére semmilyen szégyenkeznivalója nem lehet. Élete legjobb futamát teljesített, nagyon tudatos versenyzést mutatva a szupersztárok között. Ott, ahová lassan Ő is tartozik!

Az Eurosport angol nyelvű kommentátorai körülbelül a futam negyedében Blankát méltatták, eddigi eredményeit tételesen felsorolták és elemezték. A nemzetközi nézőközönség folyamatosan hallhatta, mekkora tehetség a sportágban Blanka. 

A néhány héttel ezelőtti EB U23-as ezüstérem és az elmúlt héten szerzett két UCI verseny győzelme után Banka fantasztikus formában várhatja a cross szezon folytatását.

Cyclo-cross világkupa, Tabor - női elit kategória:

1. Brand

2. Alvarado +24

3. Betsema +32mp

4. Blanka +32 mp

5. Worst +50 mp

Az elit férfiak futamában Laurens Sweeck (Pauwels Sauzen-Bingoal) igyekezett a rajtot követően az élre törni, sajnos azonban egy furcsa bukás miatt az ő esélyei hamar elszálltak. Az élcsoportot Toon Aerts (Telenet-Baloise Lions), Michael Vanthourenhout (Pauwels Sauzen-Bingoal), Eli Iserbyt (Pauwels Sauzen-Bingoal), Corné van Kessel (Tormans Cyclo Cross Team), Wout van Aert (Jumbo-Visma), Lars van der Haar (Telenet-Baloise Lions), Quinten Hermans (Tormans Cyclo Cross Team) és Daan Soete (Group Hens-Maes Containers) nyolcasa alkotta.

(Forrás: velo.hu / fotó: pixabay.com)